ЗАСТОСУВАННЯ ФІЗИЧНОЇ РЕАБІЛІТАЦІЇ ПРИ АРТРОЗАХ

Автор(и)

  • Н.Є. Нестерчук Національний університет водного господарства та природокористування
  • М.О. Костюк Національний університет водного господарства та природокористування
  • Т.В. Гамма Національний університет водного господарства та природокористування
  • А.М. Гірак Національний університет водного господарства та природокористування

Ключові слова:

артроз, фізична реабілітація, лікування артрозу, ЛФК, методи

Анотація

У статті розглядаються методи фізичної реабілітації при артрозах. Висвітлені класифікація, причини, клінічні прояви, фактори розвитку даного захворювання. Були виявлені особливості лікування та профілактики артрозу. Ми вияснили, що лікувальна гімнастика необхідна для мобілізації рухливості суглоба, усунення та профілактики контрактур. Розглядалися принципи організації лікувальної гімнастики, основні елементи вправ, використовуваних при лікуванні артрозу. Було висвітлено, що при артрозі застосовують лікувальну і ранкову гігієнічну гімнастику, ходьбу, прогулянки, теренкур, рухливі ігри і на ранніх стадіях артрозу – спортивні ігри, плавання і вправи у воді. Характеризується лікувальна фізична культура, яку застосовують у трьох режимах: щадному (у гострому періоді це, в основному, лікування положенням та ізометрична релаксація); лікувально-тренуючому (застосовують у підгострому періоді) і тренуючому (призначають у стадії неповної ремісії). Основна увага у роботі приділена фізичній реабілітації при артрозі. Було визначено, що доцільно починати заняття після консультації з фахівцем з лікувальної гімнастики. Вибір комплексу та окремих вправ залежить від загального стану.

Посилання

Андрійчук О.Я., Григус І.М. Ефективність реалізації програми фізичної реабілітації хворих на гонартроз. Теорія та методика фізичного виховання. 2012. № 8. С. 12–17.

Андрійчук О.Я., Григус І.М. Фототерапія як невід’ємна складова фізичної реабілітації хворих на остеоартроз колінних суглобів. Теорія та методика фізичного виховання. 2012. № 5. С. 17–18, 35–37.

Водянов Н.М., Сулим Н.И., Кондауров В.В. Консервативная терапия деформирующих артрозов. М.: Народная медицина. 2012. 128 с.

Гончаров Н.А. Значение лечебной физической культуры в лечении остеоартроза крупных суставов: лечебная физкультура и спортивная медицина. Москва: 2011. 51 с.

Зоря В.И., Лазишвили Г.Д., Шпаковский Д.Е. Деформирующий артроз коленного сустава. М.: Litterra, 2010. 320 с.

Зоткин Е.Г., Григорьева А.Л. Артроз. Все способы лечения и профилактики. Санкт-Петербург: 2014. 144 с.

Калниболоцький Ю.М Лікувальна фізкультура і самомасаж при деформуючому артрозі тазостегнового суглобу. К.: 2017. 39 с.

Козырева О.В. Лечебная физкультура при нарушениях опорнодвигательного аппарата. Москва: Просвещение, 2013. 112 с.

Кородецкий А.С. Артрит и артроз. Питер: 2011. 192 с.

Кругляк Л. Г. Диагноз «Артроз»? Методы лечения, рекомендации для каждого сустава. Крылов: 2012. 192 с.

Лучихина Л.В. Артроз, ранняя диагностика и патогенетическая терапия. Москва: НПО «Медицинская энциклопедия» РАМН, 2011. 168 с.

Мухін В.М. Фізична реабілітація. Київ: Олімпійська література, 2000. 422 c.

Поливода А.Н., Литвенко А.Г. Вишневский В.А. Артроз: консервативные и хирургические методы в лечении и этапной медицинской реабилитации: монография. Одесса: Астропринт. 2013. 320 с.

Попов С.Н. Физическая реабилитация. Ростов на Дону: Феникс, 2009. 603 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-09-18

Як цитувати

Нестерчук, Н., Костюк, М., Гамма, Т., & Гірак, А. (2020). ЗАСТОСУВАННЯ ФІЗИЧНОЇ РЕАБІЛІТАЦІЇ ПРИ АРТРОЗАХ. Rehabilitation and Recreation, (6). вилучено із https://health.nuwm.edu.ua/index.php/rehabilitation/article/view/88

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають