СТАН ПРОСВІТНИЦЬКОЇ ОСВІТИ ДЛЯ ДІТЕЙ ТА МОЛОДІ, А ТАКОЖ ХАРЧУВАННЯ ТА ЦИВІЛІЗАЦІЙНІ ХВОРОБИ В ПОЛЬЩІ

Автор(и)

  • Й. Томпоровска Психолого-педагогічний консультативний центр №1, м. Гдиня

Ключові слова:

просвітницька освіта, здорове харчування, соціальне здоров'я

Анотація

Роль просвітницької освіти полягає у спонуканні людей до здорового харчування та впливанні на них таким чином, щоби впроваджувати правильні звички, спрямовані на здоровий спосіб життя. Сфера навчання включає передачу знань про принципи раціонального харчування, формування навичок складання меню, приготування страв, зберігання харчових продуктів та здорового жування. Необхідно набути відповідних навичок, завдяки яким людина не тільки знає (знає правила правильного харчування), але й вміє виконувати конкретні заходи (складати меню, готувати збалансоване харчування) і може піклуватися про своє тіло. Завдяки навчанню з питань харчування розвиваються навички споживачів, включаючи придбання звички читати інформацію на етикетках товарів. Просвітницьку освіту слід розглядати як довгострокову "інвестицію" у здоров'я суспільства. Навчання харчуванню повинно бути багаторівневим, починаючи від сім’ї, закінчуючи дитячим садочком, школою за участю дітей та вчителів, і повинно стосуватися медичного персоналу, тобто лікарів, медсестер, дієтологів, психологів, а також представників засобів масової інформації. Ось чому освіта в галузі охорони здоров’я та харчування стає викликом для науки та практики. Робота є гносеологічною та описовою. Розширює знання діяльності, присутніх на рівні вирішення проблем у Польщі. Поточний стан, показаний у роботі, підлягав аналітичній перевірці з отриманими результатами. Це дозволяє проводити порівняльний розвиток системи освіти та наук про здоров'я з іншими країнами. Це дослідження є відповіддю на виклики дослідження та аналізом сучасного стану з висновками, представленими в кінці. Робота розширює знання в галузі проблем, визначаючи, якою вона є, і завдяки власному аналізу вказує, якою вона може і повинна бути, щоб ефекти були більшими, а суспільство здоровішим.

Посилання

Csikszentmihalyi M. Psychologia optymalnego doświadczania. Wydawnictwo Studio Emka, Warszawa 1996. https://www.gov.pl/web/edukacja-i-nauka/02.01.2020

Gillman N.W., Rifas-Shiman S.L., Frazier A.L., Rockett H.R., Camargo C.A., Field A.E., Berkey C.S., Colditz G.A. Family dinner and diet quality among older children and adolescents. Archives of Family Medicine. 9, 235–240, 2000 r.

Gromadzka-Ostrowska J., Włodarek D., Toeplitz Z., Myszkowska-Ryciak J., Królikowski T. Edukacja prozdrowotna i promocja zdrowia. Wydawnictwo SGGW, Warszawa 2019.

Narzędzia dla szkół HEPS. Przewodnik dla szkół dotyczący tworzenia szkolnej polityki zdrowego żywienia i aktywności fizycznej. Ośrodek Rozwoju Edukacji, Warszawa 2010.

Pańczyk W. Zabawa i ruch w plenerze praktyczną drogą do zdrowia w ponowoczesnej szkole. W: M. Wolicki, B. Wolny, W. Pańczyk (red.). Edukacja zdrowotna szansą na poprawę jakości życia człowieka. Fundacja Campus, Warszawa 2009;

Rozporządzenie MEN z dnia 23 grudnia 2008 roku w sprawie podstawy programowej wychowania przedszkolnego oraz kształcenia ogólnego w poszczególnych typach szkół; Dz. U. z dnia 15 stycznia 2009 r. Nr 4, poz. 17.

Sakowska I., Wojtyniak B. Wybrane czynniki ryzyka zdrowotnego związane ze stylem życia. W: B. Wojtyniak, P. Goryński (red.). Sytuacja zdrowotna ludności Polski. PZH, Warszawa, 2008.

Skoczek G. Wymagania i inne zapisy dotyczące aktywności fizycznej i zdrowego odżywiania w różnych przedmiotach nauczania. www.ore.edu.pl.

Widz M. Wiem co jem. Sklepik szkolny, Kampania społeczna na rzecz prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży. Miasto Społeczne Warszawa 2011.

Willett W.C., Stampfer M.J. Piramida żywienia w przebudowie. „Świat Nauki” marzec, s. 45–51, 2003.

Wolny B. Szkolna edukacja zdrowotna ukierunkowana na doskonalenie jakości życia. Wyd. KUL, Lublin 2012.

Woynarowska B., Mazur J., Kołoło H., Małakowska A. Zdrowie, zachowania zdrowotne i środowisko społeczne młodzieży w krajach Unii Europejskiej, Raport wykonany w ramach projektu badawczego KBN nr 3 PO5D 030 22 „Środowisko psychospołeczne szkoły a zachowania zdrowotne młodzieży w Polsce i innych krajach”. Katedra: Biomedyczne Podstawy Rozwoju i Wychowania, Wydział Pedagogiczny UW, Zakład Epidemiologii Instytutu Matki i Dziecka, Warszawa 2005.

Ziober A. Zdrowe odżywainie: zmiana nawyków żywieniowych, Dragon Sp. z oo., Warszawa 2019.

Zabolotna O., Skalski D., Nesterchuk N., Grygus I. Health-related good of physical culture and health education. Reabilitatsiini ta fizkulturno-rekreatsiini aspekty rozvytku liudyny=Rehabilitation & recreation. 2019. 5. S. 53-58.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-03-09