ОСОБЛИВОСТІ ТЕХНІКИ МАСАЖУ ТОК СЕН ЯК ОДНОГО З МЕТОДІВ УДАРНО-ВІБРАЦІЙНОГО МАСАЖУ

Автор(и)

  • Д. П. Чоповський

DOI:

https://doi.org/10.32782/2522-1795.2023.17.16

Ключові слова:

масаж Ток Сен, ударно-вібраційні техніки, методика масажу.

Анотація

Метою статті є вивчення та аналіз особливостей техніки масажу Ток Сен як одного з методів ударно-вібраційного масажу. Для досягнення цілей було проведено теоретичний аналіз, що включав узагальнення, синтез, порівняння та аналіз наявних результатів дослідження в сучасній науковій та методичній літературі. Масаж Ток Сен, також відомий як «тайський молотковий масаж», бере свій початок у Північному Таїланді, зокрема в регіоні Ланна, отримав визнання завдяки своєму унікальному та науково підтвердженому впливу на тіло і розум. Ця методика масажу вже існує протягом понад 4000 років (за неофіційною інформацією), і є підтверджені документальні свідчення щодо її використання в Таїланді протягом 2500 років. Ток Сен спочатку був розроблений народом Ланна як засіб лікування та підтримки добробуту своїх громад. Існують різні пояснення походження цього стилю масажу. У статті розглянуто ударно-вібраційні техніки масажу та їх характеристики. Досліджується методика масажу Ток Сен, вивчаються його особливості та унікальні риси. Крім того, в статті проводиться порівняльний аналіз впливу ударно-вібраційних методів на фізіологічні процеси в організмі людини, детально розглядаються аспекти масажу Ток Сен, його фізіологічні та психологічні впливи на організм. Звертається увага на важливість правильного виконання техніки масажу Ток Сен. Розглядаються показання та протипоказання для застосування цього виду масажу, що допомагає фахівцям і пацієнтам ураховувати їх під час прийняття рішення про проведення масажної процедури. Цей вид масажу сприяє розслабленню та водночас заряджає енергією з глибини душі. Постійний ритмічний звук ударів і глибокі вібрації ведуть до стану медитації та допомагають очистити розум від будь-яких відволікань. Аналіз результатів науково-методичної літератури показав, що особливості техніки масажу Ток Сен як одного з методів ударно-вібраційного масажу полягає в тому, що саме цей вид масажу є важливою складовою частиною сучасної реабілітації. Ця техніка, заснована на принципах ударної вібрації, дозволяє досягати значних покращень у здоров’ї пацієнтів з різними станами й захворюваннями. У міру того, як зростає попит на засновані на доказах цілісні оздоровчі практики, масаж Ток Сен стає потужним інструментом для сприяння фізичному та емоційному благополуччю людей. Його давня мудрість у поєднанні із сучасною науковою базою позиціонує його як перспективний шлях для глибокого зцілення.

Посилання

Григус І.М. Нетрадиційні засоби оздоровлення: навч. посіб. Рівне : НУВГП, 2017.242 с.

Лисак Н.М. Масаж у традиційній, народній і східній медицині. Чернівці : Рута, 2007. 326 с.

Нестерчук Н.Є., Марчук А.В., Гамма Т.В., Гірак А.М., Небова Н.А. Застосування масажу після спортивних легкоатлетичних травм. Реабілітаційні та фізкультурно-рекреаційні аспекти розвитку людини. Рівне. 2020. № 6. С. 45–50.

Руденко Р. Масаж: навч. посіб. Львів :ЛДУФК, 2011. 255 с.

Стасюк О.М., Кіндзер Б.М. Основи нетрадиційних методів оздоровлення : навч. посіб. Кіндзер. Львів : ЛДУФК, 2011. 189 с.

Філак Я.Ф., Філак Ф. Г. Масаж і нетрадиційний масаж : підручник. Ужгород. 2015. 418 с.

Belknap Press Maneewan Chia Nuad Thai "Traditional Thai Massage". 2005. p. 204.

Bob Haddad Thai Massage and Thai Healing Arts: Practice, Culture and Spirituality. 2013. p. 336.

Harald Brust. The art of traditional Thai massage. Energy line charts. 2nd revised edition, 2001.

Jane Johnson Deep Tissue Massage. 2011. P. 216.

Nicky Smith Thai Step-by-Step Massage. Anness Publishing. 2012. P. 128.

Pierce Salguero Encyclopedia of Thai Massage: A Complete Guide to Traditional Thai Massage Therapy and Acupressure. Findhorn.

P. 262.

The Effects of Tok Sen Massage Menu for Relaxation on Muscle Flexibility and Relaxation among User of the Lanna Spa Service for Health Tourism. https://cmuj.cmu.ac.th/nlsc/journal/article/986

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-29

Як цитувати

Чоповський , Д. П. (2023). ОСОБЛИВОСТІ ТЕХНІКИ МАСАЖУ ТОК СЕН ЯК ОДНОГО З МЕТОДІВ УДАРНО-ВІБРАЦІЙНОГО МАСАЖУ. Rehabilitation and Recreation, (17), 135–141. https://doi.org/10.32782/2522-1795.2023.17.16

Номер

Розділ

ТЕРАПІЯ ТА РЕАБІЛІТАЦІЯ

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають