МІСЦЕ НАВЧАННЯ В ЖИТТІ ЖІНКИ-МАТЕРІ (ДОСЛІДЖЕННЯ ВИПАДКУ)

Автор(и)

  • Natalia Gniadek Wyższa Szkoła Demokracji im. ks. Jerzego Popiełuszki w Grudziądzu

Ключові слова:

освіта, материнство, роль матері, якісне інтерв’ю

Анотація

Материнство – це покликання кожної жінки, що є її основною біологічною та соціальною роллю, і що стосунки матері та дитини трактуються як цілком природні, вписані у похідне від материнського інстинкту. Цетакож значна сфера життя, яка сприймається у широкому культурному контексті, багато в чому визначається багатьма факторами, закріпленими у сфері суспільного життя. Тому важливість материнства підкреслюється з усією його унікальною сутністю, складеною культурними моделями, моделями поведінки та специфічною символікою як цінностями в індивідуальному та соціальному вимірі. Часто трапляється так, що в ієрархії людини є цінності, які в суспільній свідомості не такі важливі, або навпаки, ставляться на перше місце. Освіта, а також кваліфікація, сім'я та материнство – важливі цінності, але кожен має право читати їх зміст по-різному. У цій роботі представлено якісне відображення розуміння цінностіосвіти у повсякденному житті жінок, які виконують роль матері. Був представлений аналіз двох інтерв'ю, проведених з жінками, для яких цінність освіти надзвичайно важлива з різних причин. Дослідження на цю тему включало п’ять жінок у віці 24–35 років, але через обмежений потенціал (брак місця), а також багатовимірність та багатопоточність цих питань було представлено дві вибрані розповіді.

Посилання

Dubas E.W. Świtalski Uczenie się z(własnej) biografii. Tom I, Łódź, 2011, s. 241.

Gnitecki J. Uniwersalne prawa wartościjako podstawa kształtowania świadomości profesjonalnej nauczycieli. [w:] Rola wartości i powinności moralnych w kształtowaniu świadomości profesjonalnej nauczycieli. A.M. Tchorzewski (red.). Bydgoszcz, 1994, s. 21.

Kawula S. Współczesne antynomie wwychowaniu [w:] Między przeszłością, a przyszłością, „Acta Universitatis Lodziensis. Folia Pedagogica Et Psychologica”. nr 35, Łódź, 1995, s. 203.

Kubinowski D. Jakościowe badaniapedagogiczne. Filozofia-Metodyka-Ewaluacja. Lublin, s. 210.

Kwieciński Z. Socjopatologia edukacji.Olecko, 1995, s. 13-14.

Kvale S. Prowadzenie wywiadów.Warszawa, 2010, s. 66-67.

Lichtman M. [w:] D. Kubinowski D.Jakościowe badania pedagogiczne. Filozofia- Metodyka- Ewaluacja. Lublin, s. 208-209.

Lew-Starowicz Z. Seks dojrzały.Warszawa, 1985, s. 174.

Lewińska-SawickaM. Późne macierzyństwo. Studium socjomedyczne. Kraków, 2008, s. 29.

Mauthner M. i іn.(red). Ethics inQualitative Research, 2002, s. 1.

Moustakas C. Fenomenologicznemetody badań Białystok 2001, s. 132.

OstrowskaU. Dialog w pedagogicznym badaniu jakościowym. Kraków, 2000, s. 61.

Ostrouch-KamińskaJ. Rodzina partnerska jako relacja współzależnych podmiotów. Kraków, 2011, s. 203.

Silverman D. Prowadzenie badańjakościowych. Warszawa, 2009, s. 172.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-11-23

Як цитувати

Gniadek, N. (2021). МІСЦЕ НАВЧАННЯ В ЖИТТІ ЖІНКИ-МАТЕРІ (ДОСЛІДЖЕННЯ ВИПАДКУ). Rehabilitation and Recreation, (8), 124–130. вилучено із https://health.nuwm.edu.ua/index.php/rehabilitation/article/view/153