FEASIBILITY OF THE APPLICATION OF DIETARY NUTRITION IN PHYSICAL THERAPY PROGRAMS

Authors

  • R. I. Osypchuk
  • E. O. Zhyhulova
  • V. V. Zdaniuk
  • O. V. Markovych

DOI:

https://doi.org/10.32782/2522-1795.2023.15.12

Keywords:

diet, nutrition, physical therapy, health.

Abstract

This article is aimed at providing special knowledge to students and specialists in physical therapy and the basics of rational nutrition about the feasibility of including diet therapy in physical therapy programs for patients. Preserving and promoting health and forming a healthy lifestyle of the younger and younger generation are now urgent problems of a national scale. Good health and a high ability to adapt to environmental factors are among the most important conditions for the formation of personal qualities. Depending on their role in the body, nutrients are divided into irreplaceable, i.e. those that cannot be synthesized in the body at all, and replaceable. The biological significance of substances contained in food is extremely important. For example, carbohydrates and fats are a source of energy, proteins, water and trace elements are the basis of plastic substances in the body. Vitamins and minerals are biologically active essential substances that are necessary for proper metabolism in the human body. Thus, food in the human body has a multifunctional value. It provides it with plastic substances that are necessary for the construction of new cells and tissues, ensures the synthesis of important compounds, as a source of energy necessary for vital processes in the body, as well as for mental and physical work. Nutrition has a special place in the formation of a healthy lifestyle for every person, including students. Academic overload, indifference to their health, lack of good living conditions and quality food, constant violations of healthy lifestyle and diet, and sometimes lack of money and other factors – all of these factors combine to cause great harm to health. The consequences of negative nutritional trends are gastrointestinal diseases (gastritis, cholecystitis, peptic ulcer, etc.), obesity, allergic and other diseases that occur at a young age. The correct combination of diet therapy and physical exercises will contribute to the greater effectiveness of physical therapy programs for various diseases.

References

Афанасьєв С.М. Профілактика первинної інвалідності внаслідок захворювань і травм опорно-рухового апарату засобами фізичної реабілітації. Дніпро: Журфонд; 2017. 259 с.

Вардимиади Н.Д., Машкова Л.Г. Лечебная физкультура и диетотерапия при ожирении. К.: Здоров’я, 2006. 48 с.

Димань Т.М., Барановський М.М., Білявський Г.О., Василенко О.В., Мороз Л.В. Екотрофологія. Основи екологічно безпечного харчування: навчальний посібник. К.: Лібра, 2006. 304 c.

Димань Т.Н., Шевченко С.І., Берзіна С.В. Нові тенденції у харчуванні людини. К.: Гнозіс, 2007. 76 с.

Капрельянц Л. Функціональні продукти і нутрицевтики – сучасні підходи харчової науки. Вісник Львівського університету. Серія біологічна. 2016;73:441.

Кузьмінська О.В., Червона М.С. Значення раціонального харчування для підтримки здоров’я молоді. Державний інститут проблем сім’ї та молоді, Український ін-т соціальних досліджень. К., 2004. Кн. 4. 128 с.

Курс про здорове харчування. https:// www.unicef.org/ukrain

Лялик А, Криськова Л, Кравчук Л. Концепція функціональних харчових продуктів. Тези доповідей Міжнародної науково-технічної конференції. Стан і перспективи харчової науки та промисловості; 2017 Жовт 11-12. Т. : ТНТУ; 2017. С. 114–115.

Майкова Т.В., Мельник О.В. Ефективність застосування лікувального харчування в програмі фізичної терапії хворих на остеоартрит колінних суглобів. Україна. Здоров’я нації. 2021. №2(64). 85-91.

Майкова Т.В., Афанасьєв С.М. Фізична реабілітація при остеоартриті колінних суглобів з позицій доказової медицини. Спортивний вісник Придніпров’я. 2017; 2:213-221.

Остеоартроз. Адаптована клінічна настанова заснована на даних доказової медицини. Асоціація ревматологів України, Асоціація ортопедів-травматологів України. Державний експертний центр МОЗ України; 2017. 481 с.

Присяжнюк С.І. Фізичне виховання. Навчальний посібник. К.: Центр учбової літератури, 2008. 504 с.

Уніфікований клінічний протокол первинної, вторинної (спеціалізованої), третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги та медичної реабілітації у хворих на остеоартроз. 2016. 43 с.

Emkey R.D., Emkey G.R. Calcium metabolism and correcting calcium deficiencies. Endocrinol. Metab. Clin. North Am. 2012;41:3:527-556.

Laird E., Ward M., McSorley E., Strain J.J., Wallace J. Vitamin D and Bone Health. Potential Mechanisms Nutrients. 2010;2:7:693–724.

Published

2023-08-14

How to Cite

Osypchuk Р. І., Zhyhulova Е. О., Zdaniuk В. В., & Markovych О. В. (2023). FEASIBILITY OF THE APPLICATION OF DIETARY NUTRITION IN PHYSICAL THERAPY PROGRAMS. Rehabilitation and Recreation, (15), 95–100. https://doi.org/10.32782/2522-1795.2023.15.12

Issue

Section

PHYSICAL THERAPY, OCCUPATIONAL THERAPY