ФІЗИЧНА ТЕРАПІЯ ХВОРИХ ПІСЛЯ ПЕРЕНЕСЕНОГО ІНФАРКТУ МІОКАРДА

Автор(и)

  • Р. І. Осипчук
  • Е. О. Жигульова
  • А. В. Заікін
  • В. В. Зданюк

DOI:

https://doi.org/10.32782/2522-1795.2023.17.14

Ключові слова:

інфаркт міокарда, фізична терапія, здоров’я.

Анотація

У статті узагальнено сучасні рекомендації щодо фізичної терапії хворих після інфаркту міокарда. Застосування комплексного підходу фізичної терапії в разі даної проблеми значно прискорює період відновлення після перенесеного захворювання, знижує ризик виникнення ускладнень. Саме комплексний підхід дає можливість максимально швидко досягнути поставленої мети та завдань фізичної терапії на всіх періодах лікування з урахуванням індивідуальних особливостей кожної людини. Інфаркт міокарда є серйозним та поширеним серцево-судинним захворюванням, що становить велику загрозу для здоров’я та життя людей по всьому світу, включаючи Україну. За даними Міністерства охорони здоров’я України, у 2020 році в Україні сталося понад 160 000 випадків інфаркту міокарда. Це робить захворювання серцево-судинної системи одними з найбільш поширених та небезпечних видів захворювань в Україні. Також варто відзначити, що інфаркт міокарда в Україні став причиною більш як 55 000 смертей у 2020 році, що робить його однією з найбільш смертоносних хвороб. Після перенесеного інфаркту міокарда важливо вжити всіх необхідних заходів для відновлення здоров’я та попередження ускладнень і повторних інфарктів. Одним із ключових елементів у процесі відновлення є фізична терапія. Фізична терапія після інфаркту міокарда – це комплексний підхід до відновлення здоров’я, основні завдання якої полягають у покращенні функцій серця та судин, зменшенні ризику повторного інфаркту, покращенні якості життя, зменшенні симптомів і підвищенні фізичної активності. Для успішного відновлення після інфаркту міокарда необхідно взаємодія між пацієнтом та медичним персоналом. Пацієнти повинні отримати належну медичну допомогу і підтримку від лікарів та фахівців з фізичної терапії на різних етапах лікування.

Посилання

Вакуленко Л.О., Клапчук В.В., Вакуленко Д.В. Основи реабілітації, фізичної терапії, ерготерапії : підручник. Тернопіль : ТДМУ, 2018. 372 с.

Григус І.М., Брега Л.Б. Фізична терапія в кардіології : навчальний посібник. Рівне :НУВГП, 2018. 268 с.

Швед М.І., Левицька Л.В. Сучасні стратегії лікування та реабілітації хворих на інфаркт міокарда. Київ : Медкнига, 2015. 152 с.

Швед М.І., Левицька Л.В. Сучасні технології та методи кардіореабілітації. Київ : Медкнига, 2016. 144 с.

Dylewicz P., Przywarska J., Borowicz-Bieńkowska S. et al. Selected problems of post-infarction rehabilitation. In: Opolski G., Filipiak K.J., Poloński L. ed. Acute coronary syndromes. Wrocław, Urban & Partner, 2002. P. 465–471.

Piotrowicz R., Dylewicz P., Jegier A. Comprehensive rehabilitation cardiology, 2004.

https://baldinelli.ua/ua/articles/reabilitacijai-vosstanovlenie-posle-infarkta-miokarda-vdomashnih-uslovijah

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-29

Як цитувати

Осипчук, Р. І., Жигульова, Е. О., Заікін, А. В., & Зданюк, В. В. (2023). ФІЗИЧНА ТЕРАПІЯ ХВОРИХ ПІСЛЯ ПЕРЕНЕСЕНОГО ІНФАРКТУ МІОКАРДА. Rehabilitation and Recreation, (17), 123–128. https://doi.org/10.32782/2522-1795.2023.17.14

Номер

Розділ

ТЕРАПІЯ ТА РЕАБІЛІТАЦІЯ