ТВОРЕННЯ ЯК ПОШУК СЕНСУ ЖИТТЯ

Автор(и)

  • Agnieszka Lenartowicz-Podbielska Wyższa Szkoła Demokracji im. ks. Jerzego Popiełuszki w Grudziądzu

Ключові слова:

творчість, духовне здоров’я, сенс життя, філософія цінностей

Анотація

Поняття здоров’я, згідно з визначенням, прийнятим Всесвітньою організацією охорони здоров’я, має досить широкі рамки, які не можна звести лише до стану, в якому ми не відчуваємо гострих фізичних недуг. Екстремальні обставини є особливо репрезентативними прикладами.
Метою статті є показати взаємозв’язок між почуттям сенсу життя, яке розуміється як одна з основних екзистенційних потреб людини, та творчістю у ширшому розумінні. Потребу людини творити, висловлену ще на зорі історії нашого виду за допомогою наскальних малюнків, можна по праву трактувати як результат раннього досвіду протистояння нашій власній швидкоплинності та спроби символічно протистояти цьому. Творення часто сприяє задоволенню потреби у відчутті змістовного життя, а отже – опосередковано – до підтримки психічного та духовного здоров’я людини. Теза цієї статті є твердженням, що діяльність, пов'язана з творенням різними способами, може сприяти зростанню життя більш значущим навіть у надзвичайно складних умовах, змушуючи радикально протистояти досвіду кінцевості людського життя. Стаття є аксіологічним дослідженням. Метод дослідження – герменевтичний аналіз різних типів культурних текстів. Автор зіставляє та порівнює тексти та пов'язує їх із широко зрозумілою (але відповідно до сучасних стандартів) концепцією здоров'я людини.
Особливо репрезентативні приклади, що підтверджують тезу статті, – це екстремальні обставини, адже завдяки їм ми можемо побачити, що навіть у цих трагічних ситуаціях люди здатні зберігати тенденцію до осмислення свого існування. Вони складаються з таких чинників, пов'язаних з творчістю, як: по-перше – спробазалишити слід для інших, часто для нащадків; по-друге – своєрідна втеча в інший, кращий світ, суб’єктивно створений у творчому процесі, що передбачає спробу вийти за межі себе; третій – символічний акт протистояння руйнуванню. Творення як спосіб протистояння кінцевості людського існування також може супроводжувати нас у менш екстремальних умовах, сприяючи суб’єктивному осмисленню нашого життя.

Посилання

WHO (2001). Basic documents. 43rdEdition. Geneva, World Health Organization, Geneva, World Health Organization.

WHO (2004). Promoting mental health:concepts, emerging evidence, practice (Summary Report). Geneva, World Health Organization.

Wierciński A. (1994). Magia i religia.Szkice z antropologii religii, Kraków.

Poemat o Gilgameszu. (2010). przeł.Antoni Lange, Sandomierz.

Reanney D. (1993). Śmierć wieczności.Przyszłość ludzkiego umysłu, Warszawa.

Marquard O. (1994). Apologiaprzypadkowości, Warszawa.

Elzenberg H. (1991). Z filozofii kultury,Kraków.

Posmysz Z. (1962). Pasażerka, Kraków.

Jaranowski M. (2015). Rekonstrukcjazła, Toruń.

Zafon C. R. (2017). Labirynt duchów,Warszawa.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-11-23

Як цитувати

Lenartowicz-Podbielska, A. (2021). ТВОРЕННЯ ЯК ПОШУК СЕНСУ ЖИТТЯ. Rehabilitation and Recreation, (8), 70–74. вилучено із https://health.nuwm.edu.ua/index.php/rehabilitation/article/view/147